Immuunboosters

Sinds half december heerst er een griepepidemie. Erg vervelend, maar hoe kun je je hier het beste voor wapenen?! Het antwoord daarop zijn vijf krachtige kruiden! Deze vijf kruiden geven je immuunsysteem een boost en daardoor ben je minder vatbaar voor bacteriën. De kruiden kun je drinken, maar je kunt ze ook door je eten strooien. Hieronder een overzichtje om welke kruiden het gaat en waarom ze goed voor je zijn:

 

GEMBER

Gember bevat een hele boel krachtige antioxidanten en die gaan ontstekingen tegen. Daarnaast bevat gember een heleboel vitaminen (B en C) en mineralen (natrium, ijzer, magnesium). En mocht je nu last hebben van misselijkheid, neem dan een beetje gember, want die gaat misselijkheid tegen! Van gember kun je thee laten trekken (lekker met wat citroen of honing), maar je kan het ook door je eten strooien.

 

KARDEMOM

Kardemom is familie van de gember. In Aziatische landen staat deze kruid bekend als traditioneel medicijn om te helpen bij de spijsvertering. In kardemom zit veel ijzer en dit is fijn voor iedereen met bloedarmoede of andere mineralentekorten. Daarnaast werkt kardemom ontstekingsremmend en ontsmettend. Je kan kardemom gebruiken in combinatie met kaneel.

 

KANEEL

Kaneel is denk ik de bekendste uit dit rijtje. Kaneel wordt vaak gebruikt in combinatie met zoete gerechten (denk aan appels). De stoffen in het kruid hebben namelijk antibacteriële en schimmelwerende eigenschappen. Kaneel zou ook ontstekingsremmend werken en het barst van de antioxidanten.

 

CAYENNEPEPER

Cayennepeper?! Ja, cayennepeper. Wellicht alleen niet handig om dat in grote hoeveelheden te nuttigen i.v.m. de pittigheid van de kruid… Cayennepeper zorgt vanwege zijn pittige smaak voor een echte opkikker. Ik gebruik deze kruid vaak in de ochtend in mijn thee, zodat ik even op scherp word gezet. Daarnaast is cayennepeper goed voor mensen met een lage bloeddruk, maar dat kan je je waarschijnlijk wel voorstellen! Cayennepeper kan je avondeten strooien, maar dus ook door je thee.

 

KURKUMA

En wat mij betreft de ALLER belangrijkste: kurkuma. De lijst van voordelen zijn bijna te veel om op te noemen, dus ik houd het bij een korte opsomming: helpt bij het ontgiften van je lijf, werkt ontstekingsremmend, bevat antioxidanten, helpt vet te verbranden en bij de stofwisseling, werkt als antidepressiva en is bloeddrukverlagend. Kortom: gebruik dagelijks een beetje kurkuma! Dit kan door je thee, maar ook door je avondeten.