Wat te doen bij een verkoudheid?

Het is weer zo ver… Ik ben getroffen door een verkoudheid! Helaas was het dit keer echt mijn eigen schuld. Ik had al weken het gevoel dat ik een verkoudheid onder de leden had en dat die er op een zwak moment eruit zou komen. Zonder verder na te denken ben ik afgelopen week in mijn zomerjasje (terwijl het 12 graden was) naar het Bevrijdingsfestival geweest en je raad het had… Dat was de druppel. Iets met eigen schuld…?

 

Te midden van 100 zakdoekjes, een knal rode neus en een aardige dosis zelfmedelijden bedacht ik me dat ik mezelf wellicht beter nuttig kon maken, door wat tips and tricks op te zoeken, zodat ik weer snel brice and shine door het leven kan. Dus mocht je ook verzeild zijn geraakt in een verkoudheid: lees deze tips!

 

Genoeg (water) drinken!

Drink voldoende water en kruidenthee! Dit is belangrijk voor het goed functioneren van je lymfestelsel. Zij spelen namelijk een belangrijke rol in je afweersysteem. Laat daarom alle vochtonttrekkende producten staan, zoals koffie, zwarte thee en alcohol. Tip: drink verse gemberthee. Het werkt namelijk ontstekingsremmend, het is slijmvliesverzachtend en helpt de kou uit je lijf te verdrijven.

 

Rust lekker uit

Geef je lijf de rust om te kunnen herstellen. Ga niet als een dwaze door met je planning, maar probeer zoveel mogelijk afspraken te verzetten. Op deze manier kan je lijf zich 100% focussen op jouw snotterneus.

 

Groente en fruit

Het is zo voor de hand liggend, maar het is wel waar. In groente en fruit zit (naast belangrijke vezels en andere voedingsstoffen) veel vitamine C en deze vitamine heeft je immuunsysteem hard nodig! Let er wel op welk soort groente of fruit je eet, want niet in alle soorten zit evenveel vitamine C. Groente en fruitsoorten die je het beste kunt eten zijn: sinaasappels, kiwi, aardbeien, broccoli, (zoete)aardappels, rode paprika en spruitjes.

 

  Stomen

Tijdens een verkoudheid zijn vaak je bijholten verstopt. Een fijne manier om het slijm op te lossen en van je drukkende hoofdpijn af te komen is om te stomen. Stomen doe je door met je hoofd boven een schaal met heet water te hangen, een doek boven je hoofd te leggen en (indien nodig) iets van menthol aan het warme water toe te voegen.   

 

Keep moving!

Je bent als snel geneigd wanneer je verkouden bent veel te gaan zitten of te liggen. Dit mag ook zeker! Maar probeer ook tussendoor rustig te bewegen. Zoals bijvoorbeeld een klein wandelingetje te maken. Dit zorgt voor een betere doorbloeding, vermindert stijfheid en stimuleert je lymfestelsel.

 

Slik bijenpropolis tabletten

Ik zweer bij dit product. Deze tip heb ik ooit gekregen van een tante. Zij moest elk jaar de griepprik halen, maar ze werd daar altijd suf en duf van en ging opzoek naar een homeopathische manier om griep voor te zijn of snel van de griep af te zijn wanneer ze het wel heeft. Na een zoektocht kwam ze op dit product uit wat gewoon te halen is bij bijvoorbeeld Holland Barrett. Bijenpropolis is een harsachtige stof uit de bijenkorf. De bijen gebruiken deze stof als een soort cement om gaten en kieren te dichten in de korf en als een natuurlijk antibioticum om infecties uit de korf te weren. Voor ons heeft dit middeltje een versterkend effect op het immuunsysteem en werkt het als een soort ‘’biologische (niet agressieve/schadelijke) antibiotica’’.

 

Voor allen die verkouden zijn: beterschap! En voor allen die dat niet zijn: wees je verkoudheid voor door geen zomerjas aan te trekken met 12 graden ;-)  
Reactie schrijven

Commentaren: 0