Sportdrankjes zijn lekker, maar ook nodig?!

Sportdranken zijn populair en daarom kun je ze ook vrijwel in elke supermarkt, frisdrankmachine, sportwinkel of sportkantine vinden. Maar heb je zo’n powerdrankje eigenlijk wel nodig?!

 

 

 

Sportdrankjes zijn zoet en dorstlessend. Heerlijk dus wanneer je hard getraind hebt. Echter door de hoge energiegehalte gehalte kan de kans bestaan dat je veel te veel calorieën inneemt. En dat is dan weer jammer wanneer je juist probeert af te vallen! Maar voor de mensen die juist meer energie nodig hebben, omdat ze een (halve) marathon lopen of een zware training hebben gehad is het helemaal niet verkeerd om eens een sportdrankje te nuttigen. De vraag is alleen welke?! Er zijn namelijk drie verschillende soorten drankjes op de markt: hyper- hypo- en isotone dranken. Hieronder een korte uitleg over het verschil.

 

 

 

Hypotoon

 

De hypotone drank is meer verdund en kan daardoor sneller worden opgenomen dan water. Het voordeel van dit drankje is, is dat het een hele snelle maagpassage heeft. Hierdoor krijg je geen klotsende maag, maar je kunt door deze snelle passage wel weer darmklachten krijgen. Dit komt doordat de uitwisseling tussen de dunne darm en het bloed trager verloopt. Dit drankje kan het beste worden genuttigd vlak voor of tijdens een training/wedstrijd. (Voorbeeld van een hypotone drank is AA met de rode dop).

 

 

 

Isotoon

 

Isotone drankjes worden gemakkelijk door ons lichaam opgenomen. Dit komt doordat  het zoutgehalte gelijk is aan de zoutoplossing in de lichaamscellen. Hierdoor kan gemakkelijk het watervoorraad in het lichaam worden aangevuld. Het ziekenhuis gebruik daarom ook vaak isotone oplossing voor in het infuus.

 

Een isotone sportdrank is geschikt om de koolhydraten voor en tijdens de training/wedstrijd aan te vullen. Dit drankje is super geschikt wanneer je langer dan 1 a 1 ½ uur traint en veel koolhydraten verbruikt. Tevens bevatten de isotone sportdranken mineralen en vitamines. Zij vervangen vocht, zouten en koolhydraten die verloren zijn gegaan tijdens de lichamelijke inspanning. (Voorbeeld van een isotone drank is AA met de blauwe dop).

 

 

 

Hypertoon

 

Hypertone drankjes bevatten de meeste koolhydraten. Door deze hoge concentratie blijft het drankje langer in de maag zitten en worden de koolhydraten minder snel opgenomen. Dit drankje moet je daarom niet nemen met de bedoeling om je vochtbalans weer te herstellen, maar kan wel heel goed de energievoorraad aanvullen tijdens het sporten. Dat is ook de reden waarom deze drankjes energiedrankjes worden genoemd. Dit drankje kan genuttigd worden voor sporters die minimaal één uur intensief sporten. Dit drankje kan het beste na de training/wedstrijd worden genomen om de energievoorraad weer aan te vullen. (Voorbeeld van een hypertone drank is AA met de gele dop).

 

 

 

Zoals je kunt lezen zijn er veel verschillende opties! Kijk goed welke sportdrank het beste bij je lijf en je training past. En wanneer je wil afvallen of gewoon af en toe eens lekker sport heb je deze drankjes echt niet nodig!

 
Reactie schrijven

Commentaren: 0