Let the sun shine?

Héérlijk! Het is weer lente! De bomen worden weer groen, de wintertruien kunnen weer in de kast en het aller belangrijkste: het zonnetje laat zich steeds vaker zien! Tijd dus voor hippe zonnebrillen, rokjesdagen en terrasjes. Maar voordat je een sprintje naar buiten trekt wil ik nog een brandende tip meegeven: smeer ZONNENBRAND op!

 

Ik denk dat er maar weinig mensen in de wereld zijn die niet vies zijn van een lekker bruin kleurtje, maar helaas kleeft hieraan wel een gigantisch nadeel… Naast het feit dat je er (in het ergste geval) huidkanker van kan krijgen, krijg je er ook sneller een sterk verouderde huid door. Dit komt door de rimpels die ontstaan door het zonlicht, levervlekjes, kloven en huidverkleuringen. Daartegenover staat de huid die tijdens je leven amper in het zonlicht is geweest, zoals je billen of borsten. Deze ziet er naar alle waarschijnlijk volledig wit, glad en vrijwel ongerimpeld uit. Uiteraard zal die huid ook veranderd zijn door de veroudering: minder elastisch en dunner doordat er minder collageen en elastine aanwezig is. Maar desondanks dat is de huid vrijwel rimpelloos en pigmentloos (zoals moedervlekken of levervlekken). Wanneer je deze twee huidzones met elkaar vergelijkt zie je pas het enorme invloed van zonlicht op de huid.

 

Veel mensen denken dat er bruin uitzien een teken is van ‘’lekker in je vel zitten’’ of ‘’gezond’’ is. Maar zoals je waarschijnlijk al aan voelt aankomen is dit niet het geval. Bruinen is een verdedigingsmechanisme van de huidcellen, omdat hun DNA te veel beschadigd raakt door zonnestraling. Wanneer je lekker relaxt met je boekje op het strand ligt te zonnen, dan worden op dat moment miljarden stukjes DNA in de huidcellen beschadigd. De reden hiervoor is dat zonlicht heel wat energie bevat. Zonlicht bestaat uit uv-licht. Wanneer een uv-straal het DNA in de huidcellen treft, dan ontstaat er een chemische reactie met als gevolg dat de DNA-streng wordt beschadigd. Als antwoord op deze DNA schade gaan de huidcellen zich beschermen tegen het zonlicht om erger te voorkomen. Hierdoor ontstaat een bruine kleur. Maar je raad het al… erg gezond is dit niet!

 

Gelukkig heeft je lichaam speciale eiwitten ontwikkeld om de DNA te herstellen. Hierdoor wordt er een grote meerderheid van de mutaties hersteld, maar helaas niet allemaal.

 

Dus scoor tijdens je vakantie een hippe zonnehoed en smeer royaal met zonnebrand, want je krijgt anders op latere leeftijd eerder een rimpelhuid en dat kan helaas geen anti age crème meer oplossen…

 
Reactie schrijven

Commentaren: 0